Egészségügy, Orosháza

Új neve van az orosházi kórháznak

László Elek Kórház és Rendelőintézetre változott az Orosházi Kórház neve. Az intézmény hétfői tájékoztatása szerint többéves álom valósult meg azzal, hogy felvehették a város első tudós orvosának nevét.

László Elek (1841. június 16-1919. március 27.) sebész és szülész 1869-ben Orosházán telepedett le községi orvosként. 1873-ban súlyos kolerajárvány dúlt, amely 894 lakos halálát okozta. László Elek fiatal orvosként ekkor fogalmazta meg legfontosabb életcélját: kórház, menház, járványkórház létesítését.

Hirdetés

Orvosi kannabisz olaj

Munkássága alatt tanulmányt írt Orosháza közegészségügyi helyzetéről, melynek hatására 1892-ben járványkórház épült az akkori községben.
Elkészült 1902-re egy új menház is, amely a szegények ellátását karolta fel. Bár elkészült egy új kórház tervrajza, az I. világháború és az infláció gátat vetett a további fejlődésnek, így László Elek már nem élhette meg, hogy élete álma, a községi kórház elkészüljön.


Az ő nevéhez fűződik Gyopárosfürdő gyógyvizének felismerése és elismertetése is.
Orvosi munkája mellett élénken részt vett a település és Békés megye közéletében. A helyi képviselő-testület tagja, az evangélikus egyházközség felügyelője volt.


Az orosházi kórházat 1967. április 30-án nyitották meg. Jelenleg csaknem 800 fős dolgozói létszámmal, 317 aktív ágyon, 80 krónikus ágyon, 26 mozgásszervi rehabilitációs ágyon folyik a gyógyító munka, amelyet 13 férőhelyes nappali kórházi ellátás egészít ki.

Egészségügy

Teljes látogatási tilalom az Orosházi Kórházban is

Szerdától teljes látogatási tilalmat rendeltek el az országosan növekvő koronavírusos esetszámok miatt az Orosházi Kórházban - tájékoztatta az intézmény az Elolvasom

A saját lányát öntötte le savval

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki tavaly áprilisban savas oldattal öntötte le lányát az orosházi autóbusz-állomáson - tájékoztatta a Békés Elolvasom

0 0 vote
Article Rating

Érdekel minket a Te véleményed is!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments